ساخت سیستم لیزر الکترون آزاد با چند کاربری متفاوت
گردآوری و ویرایش: واحد تحقیق و توسعه شرکت بُعد چهارم
نیروی دریایی آمریکا 163 میلیون دلار روی پروژه ساخت سیستم لیزر الکترون آزاد سرمایهگذاری کرده که برخلاف سایر لیزرها، طول موج قابل تنظیمی دارد و انرژی کمتری هم در مجموع مصرف میکند.
نیروی دریایی آمریکا مدتی است به سیستم لیزر الکترون آزاد یا به اختصار اف.ای.ال مجهز شده است. شاید در نگاه اول این لیزر یک اشعه مرگبار تلقی شود، اما محققین میگویند این اشعه کاربردهای فراوانی دارد و در حقیقت سیستمی چندمنظوره است. سیستم اف.ای.ال که برای کشتیها ساخته شده، در حال حاضر مراحل پیشرفت و ساخت خود را در بوئینگ میگذراند. البته این سیستم در ابتدا برای نابودی تهدیدهای آسمانی طراحی شده بود، اما به گفته افسران نیروی دریایی، از این سیستم برای تعقیب، برقراری ارتباط، طراحی هدف، شکستن، موقعیتیابی زمان پرواز و انواع و اقسام کارهای دیگر میتوان استفاده کرد.
به گزارش پاپساینس، پیشبینی این همه کاربرد برای سیستم لیزر الکترون آزاد، از این سیستم ابزاری چندمنظوره میسازد. همه لیزرها برای تبدیل نور به باریکههای پرانرژی به واسطه نیاز دارند، لیزرهای حالت جامد از کریستال استفاده میکنند و لیزرهای شیمیایی هم خودتان حدس بزنید، بله از مواد شیمیایی استفاده مینمایند. هر دو مزایا و مضراتی دارند، اما هیچکدام چندان چندبعدی نیستند. یک طول موج خاص تولید میکنند، بدون هیچ تنوعی و همین!
این در حالی است که لیزر الکترون آزاد از جریان الکترونهای فوقباردار برای قدرت بخشیدن به لیزر در طول موجهای متنوع استفاده میکند. به همبن دلیل هم نیروی دریایی 163 میلیون دلار برای ساخت آن هزینه کرده که تنها 26 میلیون دلار از آن در حال حاضر برای برنامه بوئینگ هزینه میشود. این مرحله قرار است تا پایان سال 2012 به نتیجه برسد.
توانایی جابهجایی بین طول موجها بدین معناست که برخلاف سایر لیزرها، سیستم اف.ای.ال میتواند برای کارهای گوناگون تنظیم شود. به علاوه چون میتواند از انرژی یک منبع دیگر از طریق کابل استفاده کند، بدون این که منبع خودش را داشته باشد، نیازی به متوقف شدن و دوباره راهاندازی هم ندارد. شاید همین امر محققین و مسئولین نیروی دریایی را هیجانزده کرده، مصرف انرژی کمتر!
منبع: خبرآنلاین